Zweden, Frankrijk, Denemarken en Duitsland hebben er meer dan wij, maar ook in Nederland weten we er wel raad mee: feestdagen. We hebben ze in alle soorten en maten: nationale feestdagen, algemeen erkende feestdagen en niet-erkende feestdagen.
Wist je dat er geen wet is die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers? Met Kerstmis of Pasen ben je dus niet automatisch vrij, hier kiest jouw werkgever vrijwillig voor. In de meeste cao’s staan dan wat de afspraken zijn tussen werkgevers en werknemers rond werken (of niet) op feestdagen.
Al is er wel geconstateerd dat werknemers er steeds vaker voor kiezen om op feestdagen te werken zodat zij een andere dag vrij kunnen nemen, eigenlijk gewoon ruilen dus. Want wat als je geen Pinksteren viert, maar wel het Suikerfeest? De één is namelijk wel een officiële feestdag en de ander niet.
In het algemeen zijn feestdagen er om stil te kunnen staan bij belangrijke gebeurtenissen. En voor de ene werknemer is een onofficiële feestdag misschien belangrijker dan een officiële feestdag. Vaak is er meer mogelijk in goed overleg. Zo kan er gekeken worden naar welke onofficiële feestdagen belangrijk zijn voor de werknemer en deze eventueel inruilen voor een andere feestdag.