Sollicitaties & AVG!

Sollicitaties & AVG!

Als je op zoek gaat naar nieuwe medewerkers zul je sollicitatiegesprekken gaan voeren. Dit betekent dat je ook persoonlijke gegevens gaat verzamelen van de toekomstige medewerker. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bekijk hieronder een aantal belangrijke tips.

Omgang met persoonsgegevens

Het is van belang dat je jouw sollicitanten laat weten hoe je omgaat met hun persoonsgegevens. Het is hierbij handig om gebruik te maken van een privacyverklaring. Hierin staat voor welk doel je deze persoonsgegevens verwerkt. De kandidaat dient hiervoor toestemming te geven. Documenteer dit goed!

Check Social Media

Het is toegestaan om de kandidaat te checken op social media kanalen. Het is hierbij wel van belang dat je de sollicitant hiervan op de hoogte brengt. Tevens moet je voornamelijk focussen op werk gerelateerde social media (LinkedIn & Twitter). Tenslotte dien je de kandidaat in te lichten over de gevonden informatie online en hem of haar de kans geven om het e.e.a. te kunnen toelichten.

CV bewaren

Het is toegestaan om het CV en/of aantekeningen te bewaren van de kandidaat, indien hij/zij hiervoor toestemming heeft gegeven. Uiteraard gaat het hierbij om relevante notities voor de sollicitatieprocedure. De standaard regel is dat je de gegevens van een kandidaat verwijdert binnen vier weken na afwijzing. Het is mogelijk om de gegevens langer te bewaren voor toekomstige functies. De periode hiervoor is één jaar. Ook hiervoor dient de sollicitant toestemming te geven.

Corrigeren/verwijderen

De kandidaat mag een bedrijf vragen om gegevens over hem/haar te corrigeren of te verwijderen. Dit wordt ook wel het recht op vergetelheid genoemd.