Sollicitatietips voor de interviewer

Wat zijn nu handige tips voor het sollicitatiegesprek voor de interviewer? Waar moet je als bedrijf rekening mee houden? Hoe zorg je ervoor dat een sollicitant voor jouw baan/bedrijf kiest?

Zorg voor een goede voorbereiding

Lees het CV zorgvuldig door. Bereid vragen voor die je wilt stellen aan de kandidaat. Schrijf de vragen op, print het CV uit, print eventueel de vacature tekst. Zet evt. een presentatie klaar over jouw eigen organisatie.

Wees welkom

Zorg dat jouw sollicitant zich welkom voelt. Zorg voor een prettige ruimte waarin iedereen een eigen comfortabele plek heeft. Leg je eigen spullen al op één plek neer. Geef jouw sollicitant de prettigste plek bijv. qua uitzicht. Bied de sollicitant iets te drinken aan en laat de ander even landen. Met andere woorden; spring niet meteen het sollicitatiegesprek in, maar praat even over koetjes en kalfjes. Sta geruime tijd stil bij het persoonlijke leven van de ander. Waar is jouw kandidaat trots op? Wat zijn de activiteiten en hobby’s van jouw toekomstige medewerker?

Doorlopen CV

Durf kritische vragen te stellen over het CV. Waarom heeft iemand gekozen voor een specifieke opleiding? Hoe komt het dat iemand hier korter of langer over heeft gedaan? Doorloop de relevante werkervaring en probeer hierbij echt een beeld te krijgen van een gemiddelde werkdag van de ander. Wat heeft de sollicitant daar gedaan? Wat vond hij/zij leuk of juist niet? Waarom is er een overstap gemaakt naar een andere baan? Waar is iemand echt trots op?

Competenties          

Sta uitgebreid stil bij de competenties van jouw sollicitant. Wat zijn de kwaliteiten en wat zijn de aandachtspunten? Vraag hierbij goed door. Vraag naar specifieke voorbeelden uit het recente verleden. Wat heeft jouw sollicitant gedaan, wat heeft hij/zij ervan geleerd?

Toekomst

Sta samen stil bij de toekomst van de sollicitant. Passen de plannen en ideeën van de kandidaat bij jouw bedrijf of vacature? Hoe wil de sollicitant dit bereiken? Heeft diegene hier begeleiding bij nodig, scholing, training, etc.? Probeer samen te kijken naar de toekomst van de sollicitant binnen jouw bedrijf. Bespreek open en eerlijk wat de mogelijkheden wel en niet zijn.

Vertel over jezelf

Vertel als interviewer ook dingen over jezelf. Op deze manier leert de sollicitant jou ook kennen en het bedrijf indirect ook. Op deze manier vergroot je het vertrouwen. Hierdoor is de kans groter dat de sollicitant voor jouw bedrijf kiest!

Laatste tip

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Maak aan het einde van het sollicitatiegesprek concrete afspraken. Wanneer hoort de sollicitant iets? Noem een datum, liefst met tijdstip. Kom deze afspraak vervolgens ook na. Geef aan wat je na het gesprek gaat doen. Bijv. het gesprek laten bezinken, intern bespreken, etc. Als je eerlijk bent en je afspraken nakomt, dan maak je al een enorm verschil met andere bedrijven!